Vara lui 2019 a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor
Dacă și ție ți s-a părut că vara lui 2019 a fost exagerat de fierbinte, datele oficiale confirmă că a fost cea mai călduroasă din istoria înregistrărilor.
Anul 2019 a fost extrem de călduros. Mai multe state și orașe din lume au înregistrat temperaturi record, pe care cetățenii acestora nu le mai experimentaseră vreodată. La Paris, de exemplu, termometrul a ajuns să arate în luna iulie 42,4 grade Celsius, valoarea care a doborât recordul istoric stabilit acum mai bine de 70 de ani.
Vara anului 2019 a fost desemnată drept cea mai călduroasă înregistrată vreodată în emisfera nordică, încă de la începutul măsurătorilor meteorologice, în 1873.
Este, în același timp, și una dintre cele mai bune dovezi pentru a arăta că schimbarea climatică este pe bune. Încălzirea globală este unul dintre numeroasele efecte negative ale schimbării climatice, iar temperaturile exagerat de mari din această vara confirmă încă o dată că planeta noastră e în pericol.
Date oficiale: vara anului 2019, cea mai călduroasă din istorie
Emisfera Nordică a planetei a avut cel mai mult de suferit. Cifrele oficiale vin de la National Oceanic and Amospheric Administration (NOAA). Potrivit acesteia, perioada iunie – august 2019 a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice. Totuși, aceasta împarte „gloria” cu un alt sezon: pe același loc se află aceeași perioadă din anul 2016.
De asemenea, numai luna august din vara anului 2019 a fost a doua cea mai călduroasă din istoria înregistrărilor. Cea mai călduroasă lună august s-a înregistrat tot în 2016. De altfel, cele mai fierbinți luni august înregistrate au fost toate din ultimii cinci ani, începând cu 2014.
Efectele asupra planetei au fost destul de negative, în special în ceea ce privește stratul de gheață. În luna august, de exemplu, suprafața de acoperire a gheții din Oceanul Arctic a fost cu 30,1% sub medie.
Dacă trendul continuă în această direcție, e posibil ca vara anului 2020 să fie chiar și mai călduroasă.